En genial idé


Jeg stritter ofte imot nye tanker. Kommer med usaklige motargumenter. Glemmer å lytte. For hvorfor kan vi ikke bare gjøre slik vi alltid har gjort?

Men så er det jo dette livet. Livet gir oss utfordringer vi kanskje ikke tenkte vi ville klare. Livet overrasker oss igjen og igjen med sin brutalitet. Noen ganger er det til å bli matt av. For hvor mye skal et enkelt menneske egentlig tåle?

Jeg har alltid tenkt at det finnes et slags usynlig regnskap. Jeg vet ikke helt hvem som står for det regnskapet, men det er noe som er større enn meg En slags gud, kanskje. Det større regnskapet fungerer slik at om noe skjer, noe forferdelig, med en jeg kjenner, da kan ikke det samme skje med meg.

Jeg skjønner selvfølgelig at dette er et skikkelig tulleregnskap. For ikke å snakke om regnskapsføreren; overhodet ikke til å stole på.

Med de siste års egne utfordringer, tenker jeg stadig oftere på det tullete, usynlige regnskapet mitt, som aldri er i balanse. Også lurer jeg på hva som venter rundt neste sving.

En ting er at jeg blir eldre. I alle fall håper jeg det. Og med å bli eldre, kommer det nye utfordringer. Tidligere hadde noen venner og jeg, planer om å kjøpe en felles bygård eller et stort hus på landet. Der skulle vi bo og leve sammen, hjelpe hverandre og lage mat fra bunnen av. Vi skulle avslutte livet med venner og familie rundt oss. Uten å være en belastning. Uten å være den dårlige samvittigheten.

Som mange planer gjør, gikk denne i vasken.

En av dem som var med i planleggingen av vår alderdom i sus og dus, klarte ikke å legge ordet ’verdifull tid’ fra seg. Han fikk en genial idé:

Hvis jeg bruker en time på å hjelpe en annen, kan jeg få en time tilbake en dag jeg selv trenger hjelp. Som å sette tiden du har brukt i banken, en tidbank.

Så enkelt. Så smart. Så nytenkende.

En times omhu for en ensom venn
Har aldri nogen gitt forgjeves hen
– Arnulf Øverland

Jeg har og har hatt stort utbytte av frivillig arbeid de siste årene. Og jeg føler virkelig at jeg får mye igjen. Med denne idéen får man enda mer igjen. Og jeg tenker at dette også kan være noe for eldre som kanskje fremdeles har noe av helsa i behold: Hvorfor ikke bruke tid på litt frivillig arbeid du kan få igjen når du selv trenger det?

Se denne korte filmen som på tre minutter forklarer tidbanken på en enkel måte:

Bruk litt tid og tenk over hva du kan bidra med. En tur, handling, elektronisk assistanse, en prat, hagearbeid? Har du en mor eller en far du alltid har dårlig samvittighet for? Gi bort tid du har spart til dem og bruk heller tiden du har til noe som gir dere begge mening.

Av og til tror vi at det vi gjør, bare er en dråpe i havet. Men havet ville vært mindre uten den dråpen.
– Mor Teresa

Som Mintidbank selv sier på sine hjemmesider:
Vi er ikke en konkurrent til frivilligheten i Norge, ei heller til de offentlige omsorgstjenestene, men et supplement. Mintidbank sin bærende idé er å skape motivasjon for å hjelpe. Hver time du hjelper andre, kan du sette inn i banken og spare til din egen alderdom, eller du kan gi bort timene med en gang til en du er glad i. Mintidbank er en arena for å sette den som vil hjelpe, i kontakt men den som trenger hjelp.
Mintidbank.no– sammen skal vi skape et varmere samfunn.

Ingen her i verden er mislykket hvis han letter byrdene for en annen.
Charles Dickens

Jeg synes faktisk denne idéen er så genial, at jeg har registrert meg som frivillig allerede. Det håper jeg du gjør også. Når du har registrert deg, kan du selv legge inn det de kaller en annonse på nettsiden. Der kan du spesifisere hva du ønsker å gjøre og hvor ofte du har en time til overs. Om det er en gang i uken, en gang i måneden eller sporadiske treff når det passer.

Hva lever vi for hvis det ikke er for å gjøre livet mindre vanskelig for hverandre?
– George Eliot

Foto: iStock

Foto: iStock

Kategorier:Artikler/Intervjuer, Familie, Integrering/Frivillighet, Sykdom/KreftStikkord:, , , , , , , , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: