Medienes ynkeliggjøring av kvinner

Jeg var henrykt over #metoo-bevegelsen. Den var helt nødvendig. Den gjorde det lettere å sette grenser for uønsket seksuell adferd, tørre å si fra, rope høyt om det var nødvendig. Men for meg er det samtidig noe annet som har gått i helt feil retning. Bildet av den viljeløse kvinnen, den forsvarsløse som blir utnyttet. Bildet av kvinnen som ikke behøver å stå i egne feilvurderinger, som er offer uansett. Svak uansett.

Det er et bilde jeg ikke kjenner meg igjen i. Det er et bilde jeg ikke vil gi videre til den oppvoksende slekt.

Dette sier jeg noe om i denne kronikken som ble publisert i NRK Ytring 25/3:

Jeg er lei av å bli fremstilt som et offer, bare fordi jeg er kvinne 

Jeg savner en nyansert presse. En presse som klarer å belyse flere sider av en sak. Som ikke fremstiller meg som et offer fordi jeg er kvinne. Eller som tror jeg snakker sant fordi jeg er kvinne. Jeg savner en presse som skjønner at også jeg pynter og endrer litt på historien, for å leve bedre med mange av de dustete valgene jeg tok for et halvt liv siden. Selv om jeg er kvinne.

Jeg var en av dem som ønsket metoo-bevegelsen varmt velkommen. 

Jeg tenkte tilbake, husket hender som tok for seg, som klådde på meg, selv om jeg viste tydelig at jeg var utilpass. Jeg husker kollegaer som mente jeg var humørløs hvis jeg tok vekk henda som klådde. Jeg husker forsøk på overtalende hvisking i øret, spyttdråper på halsen, stemmer som sa «kom igjen ´a, ikke vær så kjip!» Jeg husker fremmede hender oppunder skjørtet på dansegulvet, kjørelæreren som strøyk meg på lårene.

Jeg husker det begynte tidlig at jeg følte meg som et stykke kjøtt. Jeg var bare ti år første gangen, han var en voksen mann.

Jeg ønsket metoo-bevegelsen varmt velkommen.

Det var en nødvendig bevegelse, jeg ville ikke at mine barn skulle vokse opp uten å vite at den slags oppførsel ikke var greit. Jeg ville de skulle vite at det var lov å si nei. Det var nødvendig å belyse maktubalansen hvis den ble brukt til å skaffe seg sex på arbeidsplassen, på trening eller i korpset. 

Jeg heiet på metoo-bevegelsen.

Men vi kan ikke dermed ha som et prinsipp at en kvinne alltid snakker sant, slik det kan virke i media i dag.

For jeg husker også tilbake på alle de kleine opplevelsene. Der jeg angret dagen etter. Der jeg tenkte at jeg heller burde dratt hjem alene. Jeg husker den gjensidige flørtingen etter for mye alkohol, nachspiel og overnatting, der jeg sovnet midt i kliningen. Der jeg tok trikken hjem neste morgen, tenkte jeg burde ha droppet den siste drinken, burde ha droppet nachspielet, burde ha droppet overnattingen, kanskje vært litt mindre ivrig. Jeg husker dem jeg var forelsket i. Mange av dem hadde jeg ingenting til felles med. Noen hadde preferanser som var langt utenfor hva jeg likte. Jeg spilte med, latet som ingenting. De hadde ikke peiling, jeg var en god skuespiller. Ingen av dem var tankelesere.

Jeg er lei av å bli fremstilt som et offer, bare fordi jeg er kvinne. Som om jeg ikke selv har en vilje. Eller et valg. Som om jeg ikke har noe ansvar for hva som skjer med meg.

Nei, nå snakker jeg ikke om voldtekt og overgrep. Jeg snakker om menneskelig adferd.

Det virker som om akkurat den nyansen er borte. At all seksuell fomling er grenseoverskridende. Uansett om begge eller alle parter var med.  At dette også gjelder der to på samme alder frivillig innleder et seksuelt forhold.  Et forhold man kanskje i ettertid gjerne skulle ha droppet.

Jeg er lei av å fremstilles som en som alltid snakker sant, som er den svake, som er den mest troverdige. Fordi jeg er kvinne. For jeg pynter faktisk også på sannheten, gjør gjerne om litt på historien, for å leve bedre med meg selv. Jeg kan dessuten være ganske utspekulert hvis jeg kjenner meg truet.  Jeg er et menneske, rett og slett. 

Jeg er lei av å lese den ensidige fremstillingen av menn. Som om menn bare er rovdyr som vil benytte enhver anledning til å tråkke over andres, og særlig kvinners, grenser. Som om menn ikke har følelser. Som om menn ikke er gode og empatiske. Som om ikke de er gode rollemodeller, gode familiefedre, partnere, kamerater. Mennesker, rett og slett.

Jeg ønsket metoo-bevegelsen varmt velkommen. Jeg vil at mine barn skal sette grenser, at de må fortelle det til noen om de har opplevd noe dårlig, at å si fra om slike overtramp ikke er noe å skamme seg over. Men jeg vil også at mine barn skal stå i sine dårlige valg uten å peke på andre, at de skal forstå at det å angre på noe ikke betyr at det er andres feil. Jeg vil mine barn skal ta ansvar når de har tatt valg som ikke var så lure. Jeg vil også de skal lære at det ikke spiller noen rolle hvilket kjønn de har. At troverdighet og sannhet ikke har noe med kjønn å gjøre.

Mediene har en viktig samfunnsrolle. De skal beskrive virkeligheten og speile det samfunnet vi er en del av.  Men i det speilet som nå vises frem, ser jeg bilde av en kvinne jeg ikke kjenner meg igjen i. En stakkarslig kvinne uten vilje og evne til egne valg. Som snakker sant uansett.

Akkurat her synes jeg pressen etter metoo -bevegelsen har en lang vei å gå.

Jeg har vært i kontakt med redaksjonen i NRK Ytring i flere uker og de har vært opptatt av å få den ut på et tidspunkt der flest mulig leser. De mente den kunne vært et viktig tema på Ukeslutt. 

Redaksjonen sendte kronikken til desken fredag 24/3 på ettermiddagen. De sa lørdag var en bra dag for publisering. Men, som redaksjonssjefen også sa, har desken all mulighet til å endre det etter hva de selv mener er viktige saker. Etter publisering av kronikken, lørdag kveld klokken 18.00,  fikk jeg veldig mange meldinger fra folk som takket meg. Både menn og kvinner i alle aldre. Men uten å virke altfor konspiratorisk:

Jeg tror at desken har hatt en finger med i spillet på å få saken lengst mulig ned i feeden fortest mulig. Det synes jeg selvfølgelig er synd. Og igjen, det er lett å bli litt konspiratorisk, men ut fra hvilke saker som ble lagt på lørdag morgen og som lå der hele dagen, tegn på at personen(e) på desken kanskje ikke akkurat digget mitt innlegg… Videre var det er synd at desken på søndag prioriterte jenta som er polyamorøs  og jenta som har hatt mensen i over 160 dager på sine nyhetssider på FB. Det styrker min mistanke. Og kanskje det også understreker hele min kronikk?

Nå er hele kronikken borte fra nrk.no side. 

Det håper jeg imidlertid ikke diskusjonen er.

2 svar til “Medienes ynkeliggjøring av kvinner”

  1. Hei Lena . Dette er nesten skremmende og ganske uforståelig. Er det slik at en nyansert debatt blir truende? Vi er tross alt svært mange kvinner som deler ditt syn. Stå på- jeg støtter deg! Du er flink og modig. Klem fra Torill

    Sendt fra min iPhone

    • Ja, jeg vet jo ikke sikkert. Men synes det er litt guffent at den tanken kommer. Takk for positiv respons. Jeg vet at vi er mange! Vi må fortsette å tørre å si noe høyt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: