En hyllest til mine kollegaer

 

Jeg har lenge hatt lyst og behov for denne hyllesten til mine kollegaer gjennom 26 år. Rett og slett fordi dere fortjener det. Og fordi dere så sjelden får vite hvor verdifulle dere faktisk er.

Etter NRK’s program «SAS- et skandinavisk eventyr», kan jeg ikke vente lenger.

Janne Carlsson var sjef da jeg begynte for 26 år siden. Sjefen over alle sjefer. Han fikk oss til å føle oss «sett». Vi var uunværlige i hans univers der service og menneskemøter sto i sentrum. Det er i grunnen lett psykologi; blir man «sett» og verdsatt, blir innsatsen og ønsket om å være seg karakterestikken verdig, svært viktig. I løpet av et knapt år i en bransje jeg aldri hadde tenkt meg inn i, kunne jeg få klump i halsen bare jeg så logoen til flyselskapet. I løpet av to år var jeg sikker på jeg skulle bli pensjonist i yrket. Jeg var stolt av å være en del av et eventyr. Og jeg følte meg som en viktig brikke for å få våre passasjerer til å føle seg som en del av det samme. Et skandinavisk eventyr. Et eventyr der vi var med på å gi våre passasjerer følelsen av å «komme hjem».

Kall det gjerne en form for hjernevasking. Men et frø var sådd. Og frøet har vokst og spredd seg til kommende generasjoner, lenge etter at sjefen over alle sjefer sluttet, og uavhengig om vi av kommende sjefer hverken ble sett eller verdsatt. Snarere tvert i mot. Med ett var vi «roten til alt ondt»; de snobbete, kostbare, sure flyvertinnene. De som ikke skjønte at deres glanstid var over.

I programmet «SAS- et skandinavisk eventyr» er det det glamorøse i yrket som får plass. En uke her og en uke der. Med egen leilighet i Roma og i Bangkok. Limosiner og høy Champagnefaktor. Jetsetliv og barske kapteiner. Og smilende flyvertinner. Det høres for godt ut til å være sant. Når noe høres for godt ut til å være sant, ja, da er det gjerne det.

Da jeg som ung jobbet på psykiatrisk sykehus, lukket mannsavdeling, høstet jeg anerkjennelse og beundring. Da jeg begynte å fly, var flyvertinner sett på som de litt dumme, blonde luksusdyrene. Derfor studerte jeg krimonologi ved siden av full jobb det første året. Jeg gjorde det for min egen del, for mine fordommer var like ille. Og jeg ville ikke være et dumt luksusdyr.

Mine fordommer ble gjort til skamme. Grundig.

I dag ville jeg hatt med meg  en flyvertinne i krigen. Jeg ville hatt en flyvertinne i nærheten om det ble brann, om jeg fikk hjertestans, om barnet mitt satte noe i halsen på bussen, om jeg trengte noen til å gi meg råd om lover eller regler, barneoppdragelse, skillsmisse, søvnproblemer, tenåringer, ryggvondt, religion og depresjoner. Og om jeg trengte noen å snakke med som hadde vært ute en vinternatt før.

Vil du lese mer om det å være flyvertinne, les her!

Skulle jeg ha behov for hjelp midt i påsken eller på julaften, eller på natta og midt i fellesferien. Ja, da ville jeg hatt en flyvertinne ved min side. For de har i sin natur å ikke si nei om noen trenger en. Og de stiller opp for hverandre, for passajerer og for det firmaet hvis logo gir dem klump i halsen.

De må tåle tyn og kjeft. Fra venner og bekjente. Fra media og ledelse. Og allikevel blir de værende. De tørker spy og holder i hånden, de trøster og de plukker søppel. De rengjør fly og toiletter fulle av tiss på gulvet. De jobber helsa av seg på tvers av tidssoner, helligdager og skoleferier. De har ikke hatt lønnsøkning på over ti år og allikevel bøyer de hodet i skam når de blir fortalt de er for dyre.

For de får ikke høre lenger at de er uunværlige. At de trengs i frontlinjen for å få passasjerene til å føle at de har «kommet hjem». De får derimot høre at de er lite fleksible og endringsvillige, at de er sure og gamle og at de helst burde slutte. Og de blir som barn som får høre at de er uduglige; de begynner å tro det selv.

Derfor dette behovet for å hylle dere. Og for å fortelle at det er ikke sant det dere blir fortalt. Det er takket være dere at SAS er den merkevaren det er. At det fremdeles er et sted der langveisreisende føler de «kommer hjem» idet de kommer ombord. Selvfølgelig i tospann med det fantastiske bakkepersonalet som også får klump i halsen ved å se logoen til flyselskapet, men som nå er solgt ut til billige aktører for å spare penger. Det er takket være dere alle at SAS fremdeles er en attraktiv arbeidsplass med tusenvis av søkere hver gang man skal ansette nye. Til tross for at man bare har krav på fri hver syvende helg. Til tross for at man spiser flesteparten av sine måltider i dokøen.

Alle de dårlige investeringene, skyhøye lederlønningene, millionbøtene og hemmelige skuffavtaler, får de som driver med nettopp dette ta ansvar for. De har ingen rett til å legge det på oss.

Det er synd de ikke heller tenker på oss som den bunnløst lojale arbeidsskokken vi er. Som er villige til å gå i krigen for selskapet vi får klump i halsen av å se logoen til. Selv med fri hver syvende helg og måltider inntatt i dokøen.

Liker du det du leser? Trykk del nederst på siden, da vel! Og her kan du lese den første kronikken jeg hadde på trykk om yrket mitt. Mye informasjon der som er ukjent for de fleste, dessverre.

18 svar til “En hyllest til mine kollegaer”

  • Jeg har fått mange hundre henvendelser etter at jeg la ut denne for 16 timer siden. Over 4000 har lest den. Det sier litt om hvor sulteforet vi er på denne type tilbakemelding. Det viser også hvike krefter det finnes i oss. Tenk hvis vår ledelse hadde «sett» oss. Da hadde vi kunnet flytte fjell, selv i dagens pressede situasjon i vår bransje!

   • Hadde min første tur med SAS for et par uker siden. Da jeg har flyskrekk kan du tenke deg hvordan stresset mitt var. Men pga til FANTASTISKE flyvertinner så hjalp det. Makan til oppmerksomhet og hjelp jeg fikk av disse to. De fikk selvfølgelig vite hvor fantastiske de var, og det fikk SAS sin hjemmeside på fb vite også :)

   • Så hyggelig melding å få, June! Jeg har alltid sagt til flyredde at det er utrolig viktig å gi beskjed om at man er redd med en gang man kommer om bord. På den måten kan man sørge for et beroligende blikk hver gang man passerer, kanskje et trøstende ord dersom det blir turbulens osv. Jeg ble så glad for at du ble møtt på den måten og ønsker deg god tur videre ved senere anledninger. Det varmer mitt SAS-hjerte!

 1. Hej Lena (och alla andra kollegor)

  Låt mig börja med att ge dig helt rätt: Alla våra medarbetare och duktiga kollegor förtjänar uppmärksamhet och beröm! Ni gör ett fantastiskt jobb för våra kunder – varje dag!

  Jag och mina kollegor i ledningen vet att ni arbetar hårt, är lösningsorienterade och är helt avgörande för vårt varumärke. Det kvitterar våra kunder på och det upplever jag själv när jag är ute och reser.

  Jag kan bara hålla med dig om att den verklighet som beskrivs i programmet «SAS – ett skandinaviskt äventyr» inte stämmer med den verklighet ni möter i er vardag idag. Mycket har ändrats sedan 80-talet. Under de senaste åren har vi varit tvungna att göra stora förändringar i vår verksamhet för att möta en hård konkurrens från stora internationella flygbolag och inte minst lågkostnadsbolag. Alla medarbetare i SAS har varit tvungna att ändra sina arbetsvillkor och vi har även tvingats säga farväl till många duktiga och uppskattade kollegor. Det är inte något vi har gjort med glädje, utan för att det har varit en helt nödvändig anpassning av vår verksamhet till en ny verklighet i vår industri.

  Jag önskar jag hade möjlighet att kommunicera mer personligt med var och en av våra 15.000 kollegor, men det är naturligtvis inte möjligt. Vi försöker så gott vi kan med dialogmöten, artiklar, video och genom ledningssystemet att få ut budskap och feedback i organisationen. Möjligen är denna blogg en ytterligare kanal till att nå ut till kollegor runt om i SAS – med ett budskap om att det inte bara är du Lena, utan också jag och övriga i ledningen, som uppskattar våra medarbetare och vill tacka för den insats ni gör – varje dag!

  Mvh

  Rickard

  • Hei Rickard!

   Jeg skal ikke bli en slitsom «stalker» som sender deg mailer annen hver dag, men vil bare fortelle deg om effekten av ditt svar til meg (oss) i går.

   9000 mennesker har lest bloggen og responsen er helt overveldende. Det sier noe om behovet for anerkjennelse som ligger i oss alle, og kanskje spesielt for oss som opplever en bransje i «fritt fall» der vi kun blir maskiner som skal tåle alt og orke alt. (Satt på spissen selvfølgelig.)

   Samtidig sier det noe om hvilke krefter og hvilken vilje det finnes i oss å få det til. Å få flybransjen på rett kjøl, og da spesielt SAS, som vi elsker så høyt.

   Dèt at du svarte i går, har gjort stort inntrykk. Det vil jeg du skal vite. Jeg har prøvd å kopiere svaret ditt og lagt det ut i alle fora der blogginnlegget mitt har stått på trykk. Her er et lite utvalg av kommentarer. Og det er kun kommentarer på ditt svar:

   «Åh fantastisk Lena! Tenk å få svar fra høyeste hold personlig – det var nå innmari stilig da synes jeg, og så godt som du skriver var det fint at nettopp DINE ord kom han for øre »

   «Så utrolig bra! Fortsett å skriv!! De innleggene du forfatter er alltid velformulerte og med et gjennomtenkt, klart og tydelig budskap. We ️ You! Hilsen fanklubben 😊»

   «Så kult av Gusse også da som svarte»

   «Ny tid nye koster ; trass i alt vi er fortsatt ansiktet utad og den endringen er konstant !»

   «Tänk på det, Lena du är nu vårt ansikte utåt och du gör ett strålande jobb! Blir vansinnigt stolt över att ha Dig och resten av gänget som kollegor. Så hatten av för dig, du nådde ända upp till toppen och fick fina ord tillbaks!! »

   » Kjære Lena.. Jeg leser, får frysninger, tårer i øya og blir varm i hjertet… takk for at du er vårt talerør utad på en fantastisk måte, og nå oxo overfor ledelsen… Bedre og klarere kan det ikke sies…. Ber til øvrere makter at du blir hørt… Men uansett tusen takk kjære venn… »

   «Den trengte vi Lena, tusen takk»

   «Supert, Lena! Og all honnør til vår toppsjef som ikke bare leser, men også kommenterer en ansatts «tanker». Det står det repekt av!»

   «Jeg hyller deg, Lena! Veldig godt skrevet og fint svar fra sjefen. »

   Min bønn til deg Rickard er:

   Bruk de kreftene som er i oss! Bruk viljen vår til å få det til! Men vis oss samtidig at du «ser» oss og anerkjenner den jobben vi gjør.

   Si det til pressen! Hører vi dere i ledelsen si noe i pressen, er det kun om hvor dyre vi er og hvor lite endringsvillige vi er. Si det høyt at det ikke er sant. Det kan ikke sies for ofte.

   Da kan jeg love deg en ting tilbake: Vi kan flytte fjell!!

   Varm hilsen fra Lena

 2. Hei Lena!

  Jeg leser som regel alt du legger ut og setter pris på at du på en så fin måte representerer vår hverdag og taler vår sak. Vi har jo et ganske annerledes utgangspunkt du og jeg, jeg begynte i 2007, men jeg er også glad i SAS og jobben min og har sett store endringer siden den gang.

  Jeg forstår at forandringer må til for at vi skal overleve, men SAS er ikke tjent med at vi ender opp med stort gjennomtrekk av ansatte og få som brenner for selskapet, service og arbeidsmiljø vil jo bli deretter.

  Jeg håper SAS kan fortsette å være et sted å være i flere år selvom tiden der man blir til pensjonsalder nok er forbi. Noe av det jeg elsker med jobben er kollegaene jeg møter hver dag, mangfoldet i alder og bakgrunn. SAS kommer ikke til å bli det samme uten våre «classy vintage»-vertinner som husker hvordan det en gang var og som bærer stoltheten for selskapet på en så fantastisk måte.

  Stå på videre og lykke til!

  Mvh Anne

  • Jeg er så enig med deg, Anne! Vi trenger mangfoldet. Det er det som gjør oss så bra! Det er også det som gjør at mange av våre passasjerer føler de «kommer hjem». Håper dette blir tatt med i de nye forhandlingene neste år. Det fortjener vi alle sammen!

 3. GodMorgon!!

  Tycker att Rickard Gustavson klarade sig fint på TV4 Morgon Tv :-)
  Han nämnde flera ggr att SAS ej klarar sig utan sina dedikerade medarbetare och att Vi står för den goda service.
  Sista frågan han fick, var om vi kunde se oss om efter en löneökning inom snar framtid…nej, vi skulle först genomföra allt som behövs.

  Oavsett, Rickard klarade sig riktigt fint och Jag fick en helt annan syn på honom. Nu hoppas jag att jag hade «rätt» glasögon på mig…

  Gott jobbat Lena!!

  Kram AnnCharlotte SAS OSL

 4. Som de fleste nordmenn har jeg et positivt forhold til SAS. Det er omtrent som med NRK. Selskapet er nesten en del av vår nasjonale identitet. Men jeg har ikke tilgitt SAS at det brukte sin dominerende posisjon til å knekke Color Air og siden slukte Braathen. Norwegian overlevde fordi bonussystemet ble opphevet.

  • Alle disponeringene som er gjort, om de var riktige eller gale, vil ikke jeg si så mye om. Men jeg mener mye om dem. Dette innlegget var egentlig bare det overskriften sier: En hyllest til mine kolleger, som til tross for at de jobber nesten livet av seg, for det meste bare får tyn og kjeft. Og som fortjener så mye, mye mer!

 5. Jeg beklager om jeg satte deg i forlegenhet med forrige innlegg. Jeg kunne ikke dy meg da jeg så at SAS- sjefen var innpå.
  Når det er sagt, så har jeg bare gode erfaringer med kabinpersonalet i SAS, bedre enn med dem i Norwegian. For ikke å snakke om Ryanair. Noen av dem er bøller.
  Jeg fløy mye i sin tid. Ukependlet til Sverige i noen år, Braathens bort, og SAS tilbake.
  En solskinnshistorie nå. Jeg hadde sjekket inn på mobiltelefon, trodde jeg. Men ved gaten viste det seg at jeg ikke hadde fått det til. En annen hadde fått min plass, og flyet var fullt. Det var neste fly til London også. Så jeg satt nå der tre-fire timer. Omsider kom en representant for SAS bort og sa at jeg kom med neste maskin. Jeg ble oppgradert og satt fornemt på første rad og spiste og drakk både det ene og det andre, helt uten å betale noe. Og hele saken var min egen feil. Det er service!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: