Den hudløse måneden

 

Snart går vi inn i den hudløse måneden. Så lenge jeg kan huske har jeg elsket den måneden. Kongerøkelse og stearinlys, julekalender og pepperkaker, Mahalia Jackson på full guffe, graven til pappa med en liten klunk akevitt på julaften, varme klemmer fra hjemkomne barn fra det store utland, deilig lukt av pinnekjøtt, familie, samhørighet og fred i sinnet.

I år er alt annerledes. Jeg blir kvalm bare tanken. Finner ikke freden. Det eneste jeg gleder meg til er de varme klemmene fra hjemkomne barn.

Det er mange som ikke får klemt barna sine i år.

Fordi de har druknet under flukt eller fordi de er sprengt i fillebiter av ekstremister.

Barn sitter alene på mottak i et land, der de som ønsker dem velkommen, blir kalt godhetstyranner.

Her kan du lese om en annerledes jul.

Skoler blir stengt og mottak satt i brann. Og midt oppi det, ber handelsstanden oss kjøpe mer julegaver, russ må gå på audition for å få være med på russebuss og mette unger vet ikke hva de ønsker seg til jul.

Jeg blir kvalm.

Unge mennesker skriver desperate innlegg til SiD i Aftenposten. De skader seg selv, føler seg presset til suksess fra de begynner på skolen, har ingen å snakke med og roper så høyt de kan på hjelp. Hjelp fra oss. Det er vi som må vise dem at livet i seg selv er meningsfullt. Det er vi som skal fortelle dem at hver og en av dem har verdi.

Jeg skjønner ikke hvor jeg skal begynne.

I fjor jul hadde jeg akkurat overlevd alvorlig sykdom. Jeg var høy på livet. Elsket det. Tok noen avgjørelser for fremtiden. Noen viktige. Alle rom luktet røkelse, fred og harmoni. Lykken satt i veggene.

«All is calm, all is bright» sang Mahalia Jackson.

I dag ser Brussel ut som en beleiret by. Paris som en gravplass. Sosiale medier og kommentarfelt er fulle av hat og redsel. Trusselnivåer heves. Fremmedfrykt og mistenksomhet.

Og jeg skal ut og kjøpe julegaver?

Jeg må ta noen beslutninger. Begynne i det små. Vise vei. Fortsette å invitere inn, smile til forbipasserende, droppe kommentarfelt, beholde troen på det gode, fortsette å elske livet. Og julegavene i år, blir gaver med mening.

Jeg har funnet to steder og oppfordrer deg som leser dette om å gjøre det samme. Finn noen du har tro på gjør en forskjell for mennesker som ikke har det så bra. Vær med å gjør denne forskjellen. Og la de mette ungene oppleve at de er med på det samme.

Jeg har troen på de små endringene. De som kan vokse seg store. Nå ble jeg litt mindre kvalm. Jeg skal snart hente Kongerøkelsen fra kjelleren.

Liker du det du leser? Trykk del nederst på siden, da vel!

Jeg har kjøpt julegaver herfra i år:

http://www.coexista.com

«Etter terroren i Brüssel, Paris og København, og tilbakevendende trakassering av muslimer og jøder i Europa, har jeg utviklet et «verktøy». Dette verktøyet kaller jeg Coexista og kommer i form av et enkelt armbånd som appellerer til ytringsfrihet, toleranse, forbrødring og fredelig sameksistens.» Nina Grünfeld, august 2015.

https://butikk.blindeforbundet.no/hjem

I 2015 er vårt mål å gi synet tilbake til 16.000 mennesker, for hver gang du kjøper et produkt eller gir et bidrag rykker vi nærmere målet. En operasjon for å gi et menneske synet tilbake koster 250,- kroner.

6 svar til “Den hudløse måneden”

  1. Det er ondt når det stabile blir rokket ved. Jeg kjenner også på uroen, uoversikten og syns også det nesten er makabert når marsipangrisene popper opp og reklamen ber oss om å handle, smile og spille julemusikken. Men, du har så rett, det er viktig å gå rundene med seg selv, plassere og finne anker inni dette ubalanserte. Syns du har funnet en veldig, veldig god balanse. God klem til deg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: