Fotokollektivet fra den arabiske verden

Publisert i Kvinneguiden 

De var seks kvinner, lei av å lese fremstillingen av den arabiske verden i vestlige medier. De ville fortelle historiene til vanlige mennesker som levde vanlige liv. De ville fortelle om frustrasjoner og drømmer. Om håp og tap.

De ville også fortelle historier om mennesker som sto opp mot regimer og sloss for frihet og likeverd. De ville ikke lenger bli definert av mennesker som ikke kjente til deres verden. De elsket historier.

Rawiya betyr «hun som forteller».

I dag er Myriam Abdelaziz (New York), Tamara Abdul Hadi (Beirut), Laura Boushnak (Sarajevo), Tanya Abdul Habjouqa (Øst- Jerusalem) og Tasneem Alsultan (Saudi Arabia) med i Rawiya.

Opptøyene i Egypt
Det hele startet da Newsha Tavakolian, Tamara Abdul Hadi og Dalia Khamissy møttes i Beirut i 2009 for å diskutere idéen om et fotokollektiv som kunne dokumentere den arabiske verden. (Se flere bilder av ©Myriam Abdelaziz i  Kvinneguiden. Klikk her)

Menya's Kids
In the Upper Egypt’s city of Menya, there are about 350 quarries, where over 20 000 workers are employed. Most of them are illegally hired children who drop out of school to help their family survive, other are poor farmers or fresh graduates suffering from unemployment. Work in the quarries is very dangerous and many of the children working there die prematurely mainly from electrocution or severe amputation. The exposure to asbestosis through the inhalation of dust containing silica is also a huge problem as most the workers who survive other various possible accidents end up contracting deadly pulmonary deceases before they reach their 30th. The economic situation in Egypt having worsen in the last years after the fall of President Mubarak as pushed more Menya’s families to sent their kids to the quarries were each one can make from 10 to 20 USD a day.

© FOTO: Myriam_Abdelaziz

De var lei av å ikke bli sett. Ikke bli hørt.

Boushnak og Habjouqa ble entusiastisk med i samtalen og kvinnekollektivet Rawiya ble dannet. I August 2011, etter å ha fulgt den egyptiske revolusjonen på nært hold, ble Myriam Abdelaziz den sjette kvinnen. Den store offisielle debuten hadde kollektivet i den internasjonale fotofestivalen ‘Format’ I England. Debuten førte til utstillinger i hele Midtøsten, Europa og USA

– Det at vi bare var kvinner som startet Rawiya, fikk mye oppmerksomhet. Omverdenen var egentlig mest opptatt av nettopp det. Dernest at vi var fra den arabiske verden. Til slutt fikk det at vi var fotografer, oppmerksomhet. Det var greit i begynnelsen, men nå har vi nye planer. Vi vil først og fremst være fotografer og historiefortellere. Vi vil dokumentere og informere, sier Abdelaziz til Kvinneguiden.

– Betyr det at dere kommer til å ta inn menn i kollektivet også?

– Ja, vi har besluttet å ta inn to menn. Begge to er anerkjente fotografer fra Midt-Østen. Vi snakket om det allerede tidlig i etableringen av kollektivet; at vi ikke ville havne i en boks, ’kvinneboksen’.

– Vi er langt forbi det faktum at kvinner kan like mye som menn.

– Vi vil ha sterke stemmer som omhandler mennesker. Vi dokumenterer saker fra både mann- og kvinnemiljøer, men har alle fordelen av å være fra den arabiske verden. Det gjør at vi ser mange ting fra en annen vinkel.

– Hvordan da?

– Det at vi har vår opprinnelse fra den arabiske verden, gjør at vi kommer tettere på miljøene vi dokumenterer. De forteller oss mer og de tør å vise seg sårbare. Fordi vi er en av dem.

Dokumenterer håp og drømmer
Det er ikke nødvendigvis bare de store historiske begivenhetene Rawiya vil fortelle om. De vil også fortelle om nabolaget der de bor, om arbeidsløshet, om håp og drømmer for fremtiden.

– Benytter dere samtidig anledningen til å snakke om kvinneundertrykkelse?

– Det er litt av faren jeg snakket om i sted, at vi først og fremst blir sett på som et kvinnekollektiv, ikke et kollektiv der vi alle er anerkjente fotografer. Vi har prosjekter hver for oss. Noen har prosjekter som omhandler kvinner. Men egentlig handler det om mennesker. Om deg og meg.

– Prøver du, ved din dokumentasjon av den arabiske verden, å fortelle om forskjellene, det unike, eller prøver du å vise likhetene, for å føre oss nærmere hverandre?

– Mennesker kritiserer og rakker ned på hverandre. Jeg tror den eneste måten å få til noe, er å prøve å forstå. Alle er forskjellige. Det spiller ingen rolle hvor man er fra eller om man er dame eller mann. Først må vi forstå. Først da kan vi endre noe. Å splitte og kritisere trekker oss nedover og gjør at vi aldri lærer av historien. Ved å forstå, kommer vi nærmere hverandre.

Fortvilet over at Trump blir president
Det har tatt tid å få til et intervju med Myriam Abdelaziz. Hun har avsluttet et stort prosjekt med å dokumentere barnearbeid i et steinbrudd i Menya, sør i Egypt. Bildene er svært sterke.

Jeg lurer på hva hennes neste prosjekt er, og om kollektivet tenker på et felles fotoprosjekt.

Stemmen er intens og oppgitt på samme tid. Trump har akkurat vunnet valget i USA.

– Nå vil jeg heller prøve å forstå hvordan Trump kunne bli president. Jeg er amerikansk statsborger. Jeg er helt fortvilet og skjønner ikke hvordan det kunne skje. Mitt neste prosjekt vil være å intervjue og fotografere mennesker fra alle mulige miljøer i USA. For å prøve å forstå.

Myriam Abdelaziz er fransk, født og oppvokst i Kairo. Nå er hun bosatt i New York.

– Tror du, med din bakgrunn, at du ser det fra et annet perspektiv enn en amerikaner som er født der?

– Jeg tror ikke at en generalisering har noe for seg. Om jeg er araber eller amerikaner. Det spiller ingen rolle. Kanskje jeg vil forstå mer gjennom å dokumentere historiene som blir meg fortalt. Kanskje de som ser bildene mine også vil forstå mer. Bare ved forståelse kan vi få en endring, sier hun.

– Fotokollektivet lever videre. Noen felles prosjekter har vi ikke planer om foreløpig. Nå kommer jo to nye inn i Rawiya. Når de er vel etablert, får vi se hva fremtiden bringer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: