Publisert i Harvest Illustrasjonsbilder : Helen&Hard
Vi kan ikke la det skje. Vi kan ikke miste håpet.
Selv om det i dag er mer plast en plankton i havet.
Selv om det innen 2050 vil være mer plast enn fisk i havet, om vi ikke endrer måten vi produserer, bruker og deponerer plast.
Vi kan ikke la det skje. Vi kan ikke miste håpet.
Verdenssamfunnet har riktignok løftet tema opp som et av satsingsområdene gjennom FN’s bærekraftmål nummer 14, ’Vern om livet i havet’. Det er nødvendig at verdenssamfunnet tar tak. At det settes mål.
Men hva med oss? Med deg og meg? Kan vi gjøre noe?
Disse tankene har ridd kulturrådgiveren i Borg Bispedømme, Solveig Egeland lenge.
Egeland er kanskje mest kjent for miljøkunstprosjektet OceanHope, som har engasjert bredt og høstet oppmerksomhet både i inn- og utland. Siden 2008 har hun vært kunstnerisk leder for 19 ulike installasjoner. Hennes siste kunstverk er et fyrtårn av plast som står på Bygdøy, bygget på oppdrag for Norsk Maritimt Museum.
Bygge et håp
Midt på dagen, en stille vinterdag for snart to år siden, ytterst i havgapet i Ytre Hvaler Nasjonalpark, fikk Solveig en idé.
– Jeg tror vi trenger et felles uttrykk for håp. Vi trenger å gjøre noe konkret. Bygge noe. Bygge noe vakkert og meningsfullt, et symbol. I samarbeid på tvers av både alder, religion og nasjonalitet.
Solveig vil vekke oss. Få oss til å reflektere, handle. Ikke miste håpet. Hennes nye kunstprosjekt er ellevilt. Og som vanlig, vil hun ha oss med. For å bygge håp sammen.
Solveig Egeland vil vi skal bygge en katedral. Ja, du leste riktig. Hun kaller kunstverket Håpets katedral.
– Vi deler denne planeten vi bor på. Vi står i dette sammen. Da må vi også prøve å løse det sammen.
Atle Sommerfeldt er biskop i Borg bispedømme. Han tente straks på idéen til Solveig. Biskopen legger spesielt vekt på det interreligiøse ved prosjektet. Han mener vi trenger noe som samler oss.
– Kjærligheten til planeten vi bor på, er felles. Den er også felles i alle religioner.
Arkitektur
Det er arkitektkontoret Helen & Hard som har fått oppdraget med å tegne Håpets katedral. En prosess, i tett samarbeid med kunstneren. En visjon skal materialiseres. Bygget får et reisverk i solid tre, inspirert av stavkirkene. Seks trær skal danne det indre rom. I taket vil gammel og ny tid møtes i et storslagent plastmaleri. Her skal plast fra havet, samlet inn gjennom strandryddedugnader, slippe lyset gjennom. Foruten å være et møtested for folk, vil katedralen representere et møte mellom det naturlige og det kunstige
– Trær skal møte plast. Det er jo her vi her i dag. Det er vår utfordring, sier Solveig
På en pram
Katedralen skal bygges på en pram, en lekter av tre. Det er båtbyggere på Maritimt Center på Isegran som vil lede arbeidet, men nevenyttige snekkere fra hele landet inviteres til å delta i workshops. Tolv personer vil, hver uke, få mulighet til delta. Solveig regner med at det blir rift om plassene. Håndverkerne får bo i «Annohuset» og får arbeide i et felleskap, under ledelse av fagfolk. Det lukter god stemning!
Strandryddinger
Borg bispedømme vil samarbeide med Hold Norge rent og Kystlotteriet, som er eksperter i å arrangere og drive strandryddinger. Solveig håper at prosjektet kan gi en ekstra motivasjon. Folk kan delta i å rydde en strand og på den måten gjøre en viktig innsats for havet. I tillegg kan de nå også bli med å finne materialer som kan bli til en katedral.
Selv om planen er ellevill og prosjektet stort, er tanken enkel. Ved å selv delta i strandrydding, får folk problemstillingene nærmere. Solveig Egeland vil at ødeleggelsene vi er en del av, skal kjennes på kroppen.
– Ønske om forandring oppstår i kontakt med ødeleggelsene, og i dette skjæringspunktet ønsker vi å tenne et håp og invitere til å bygge et symbol. Et symbol for at det nytter å gjøre noe, at vi aldri må gi opp!!
Sammen evner vi å forvandle vondt til godt
Håpets katedral handler om å bygge broer, finne felleskap, reflektere over skaperverket. Denne uendelige vakre planeten vi bor på; vi har et felles ansvar for å redde den. Håpets katedral skal stå ferdig I 2019, sier Solveig. Med en litt skjelvende stemme.
– Borg bispedømme råd er initiativtager til at å reise Håpets katedral. Som et bidrag til et flerreligiøst samarbeid for miljø og skaperverk. Vi inviterer jøder, muslimer, hinduister, buddhister og urfolk med i denne spennende prosessen Den vil romme mellom 30 og 50 mennesker, men den skal også skal brukes som et åndelig sted, med rom for stille refleksjon. Et sted å oppsøke for å få ro. Katedralen vil ikke bli vigslet.
Kronprinsesse Mette- Marit
Bispedømmet råd har brukt ett år på å forankre prosjektet bredt.
-Vi har hatt møter med alt fra speidere, religiøse dialogforeninger, kirkebyråkrater, kommuner, næringsliv, nasjonalpark, miljøorganisasjoner for å nevne noe, sier Solveig, og legger til at alle har stilt seg positive og ønsket å delta.
Solveig har aldri opplevd lignende.
– Dette er tydelig noe som berører og engasjerer folk. Men ekstra stas var det selvsagt å få brev fra Det kongelige hoff med beskjed om at Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette Marit ville være Håpets katedrals beskytter.
Pengene har også begynt å strømme inn, selv før byggeprosessen har startet. Nesten to millioner står allerede på konto.
Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe
– Skaperverket er jo vårt felles ansvar. Vi opplever at mange mennesker leter etter et konkret prosjekt, hvor de kan bidra i en positiv retning. Håpets katedral er et slik prosjekt. Prosessen med innsamling og bygging vil engasjere bredt. Det ferdige resultatet vil være et symbol på hva som er mulig når vi samarbeider. Vi må aldri miste håpet om at det nytter å gjøre noe.
– Katedralen vil stråle som et fyrtårn. Lyse opp leia, varsle fare og vise vei; det finnes håp når vi samarbeider.
Et symbol som samler oss.
Prosjektet er dugnadsbasert i norsk tradisjon. Både innsamling av materialer, bygging og finansiering vil skje ved at folk inviteres til å bidra på sin måte, enten gjennom å gjøre noe praktisk, eller ved å gi penger – eller begge deler. På den måten vil Håpets katedral bli folkets katedral. Folkets utrykk for håp og for kjærlighet til havet.
Vi gleder oss helt vanvittig til å begynne å bygge Håpets katedral, avslutter Solveig. Og legger til; håper mange blir med, her er det plass til alle!
Vil du være med å bidra eller følge prosjektet videre, klikk her.
Eller følg Facebooksiden!
Djupt i mørket mellom stjernene,
midt i den ytterste ensomhet,
er menneskehjerter alltid sammen
-Hans Børli
Andre relevante saker:
Boyan Slat, gutten som skal rense havet for søppel
Og den lille klimafilmen Knut og jeg laget for Arte. Den ble vist på klimakonferansen i Paris i 2015: Mannen og skogen